Obama säger sig vara besatt av att minska klyftorna

USA:s president Barack Obama i en färsk intervju med tidskriften Economist:

“Om man tittar på vad som har hänt under de senaste fyra eller fem åren, är de som inte har rätt att klaga folket i toppen. Där har vi gjort mindre framsteg än jag skulle vilja, och jag har varit besatt av det sedan jag tillträdde och kommer att fortsätta att vara besatt av det tills jag lämnar kontoret och efteråt, är den bredare utvecklingen med en alltmer förgrenade ekonomi där de i toppen får en större och större del av BNP, ökad produktivitet, företagens vinster, och medelklassen och arbetarklassfamiljer har fastnat. Deras löner och inkomster är stillastående. De har varit stillastående i nästan två decennier nu. Detta är inte ett fenomen unikt för USA, utan det är globalt.

Och detta är för mig den stora utmaningen: Hur bevarar vi den otroliga dynamiken i det kapitalistiska systemet samtidigt som vi ser till att fördelningen av välstånd och inkomster samt varor och tjänster i det systemet är brett baserat, är vida spritt?

Och anledningen till att jag är orolig för det här är inte på något sätt en bestraffande uppfattning. Ofta kommer du att höra vissa hedge-fondförvaltaren säga, ‘Åh, han försöker bara röra upp klassförbittring’. Nej. Känn dig fri att behålla ditt hus i Hamptons och ditt affärsjetflygplan, etc. Jag är inte orolig för hur du lever. Jag är angelägen om att se till att vi har ett system där den vanliga människan som arbetar hårt och är ansvarig kan komma framåt och ser blygsamma förbättringar i sina framtidsutsikter, om inte för sig själva, så säkert för nästa generation.

Och jag tror att det är den stora utmaningen, inte bara för USA, utan det är den stora utmaningen för alla”.

Även kommenterat av SvD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s