Kommentarer till “Capital”: Del 1-2

Kommentarer till Capital: Introduktion. Del 1-2. Del 3. Del 4. Bokens slutsatser. Slutkommentarer.

Del 1 och 2 (kapitel 1-6) tilltalar antagligen främst läsare med ett specialintresse för ekonomisk historia och nationalekonomi. Den som inte har det kan gott hoppa över dessa delar.

Del 1 i boken går huvudsakligen ut på att förklara grundläggande begrepp som används i boken. Det märks visserligen att Piketty försöker att anpassa boken för en bred läsekrets, men ämnesvalen i del 1 är inte anpassade för det. Denna del upplevde jag som ganska långrandig.

Del 2 blir något mer intressant. Där redogör Piketty för hur Frankrikes, Storbritanniens och Tysklands kapital/inkomstkvoter har gått från över 600% innan Första Världskriget till under 300% efter Andra Världskriget. Därefter har kvoten sakta stigit och närmar sig numera 600% igen – Frankrike är där redan.

Kapital/inkomstkvoten har varit lägre och mer stabil i USA och närmar sig numera 500%. Effekten av världskrigen var inte lika tydlig här.

Piketty har fått kritik för att vara dåligt påläst på USA:s övriga historia, och här är jag beredd att ge kritikerna rätt. Han skriver faktiskt att USA aldrig blev en kolonialmakt, vilket nog filippinier, puertoricaner, kubaner och hawaiianer har svårt att hålla med om.

Höjdpunkten av kapitel 2 kommer, som jag ser det, mot slutet. Här presenterar Piketty två olika tankar om vad som bestämmer kapitalet och arbetets andelar av den totala ekonomin. Cobb-Douglas’ produktionsfunktion säger att andelarna är konstanta i utvecklade kapitalistiska ekonomier. Karl Marx hävdade att kapitalets andel gradvis ökade i ett kapitalistiskt samhälle, men spådde att kapitalets andel slutligen skulle falla, varefter kapitalismen skulle ersättas av ett annat ekonomiskt system.

Piketty visar med historiska data att båda har haft fel. Andelarna har varierat ganska kraftigt under de senaste århundradena. Han visar dessutom att kapitalets andel har ökat under de senaste årtiondena och förutsäger att den kommer att fortsätta att öka. I mitt tycke borde Piketty ha avstått från spekulativa utsagor om framtiden.

Nåväl, nu har jag hunnit in på del 3 och det är då som det börjar bli riktigt intressant. Mer om det i ett kommande inlägg.

Kommentarer till Capital: IntroduktionDel 1-2. Del 3. Del 4. Bokens slutsatser. Slutkommentarer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s