Stiglitz: Ändra skatterna så att de minskar klyftorna och ökar tillväxten

Ekonomipristagaren och Columbia-professorn Joseph Stiglitz är inte den ekonom som just nu skapar störst rubriker om klyftor. Men han är ändå ganska produktiv.

Via Roosevelt Institute har han släppt en ny forskningsrapport som heter “Reforming Taxation to Promote Growth and Equity”.

Sammanfattning av rapporten, översatt till svenska:

“Denna rapport beskriver konkreta politiska åtgärder som kan återställa en rättvis och hållbar ekonomisk tillväxt i USA, i samband med landets återkommande budgetkriser. Effektiv politik är inom räckhåll, eftersom dessa budgetkriser är resultatet av politiska och inte ekonomiska brister. Skatter i synnerhet erbjuder en väg mot att både lösa budgetdödlägen och att göra den typ av offentliga investeringar som kommer att stärka grunderna i ekonomin. Den mest uppenbara reformen är en ökning av de högsta marginalinkomstskattesatserna – det skulle både höja nödvändiga intäkter och mjuka upp USA:s extrema och skadliga ojämlikhet. Men det finns också en mängd andra effektiva möjliga reformer som rör företagsbeskattning, fastighetsskatt, arvsskatt och miljöskatter, och se till att offentliga sektorn får fulla värdet när den säljer offentliga tillgångar. Denna rapport beskriver allvaret i den ekonomiska situationen i USA, men visar också att det finns en väg ut”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s