IMF vill nu bekämpa klyftorna

Från en av Wall Street Journals bloggar:

“Ojämlikhet kastar ‘en mörk skugga’ över den globala ekonomin och länderna bör överväga att se över sina skattesystem för att ta itu med klyftor i inkomst och förmögenhet, enligt Christine Lagarde, verkställande direktör för Internationella valutafonden (IMF).

Ms Lagarde kommenterade vid en konferens anordnad av Inclusive Capitalism Initiative på Londons Mansion House, en tillställning endast för inbjudna, däribland prinsen av Wales och en mängd stora namn från den finansiella världen. Händelsen understryker hur ojämlikheten har flyttat upp på dagordningen efter årtionden av att mestadels ha ignorerats av beslutsfattarna.

Nya IMF-forskning har funnit att länder med större ojämlikhet verkade ha lägre och mindre hållbar ekonomisk tillväxt än sina mer jämlika motsvarigheter.

Med stöd av dessa resultat sade Ms Lagarde på tisdagen att de politiska beslutsfattarna bör agera. Överdriven ojämlikhet hindrar folk – och i förlängningen deras ekonomier – från att nå sin fulla potential, sade hon.

‘En större koncentration av rikedom kan – om den inte hejdas, även undergräva principerna om meritokrati och demokrati’, sade Ms Lagarde.

Hon föreslog att regeringar ska reformera sina skattesystem för att rikta in sig på egendom, eller höja statens betalningar till de arbetande fattiga.

Ms Lagarde tog också sikte på långsamma ekonomiska reformer, framför allt att man inte helt har löst problemet med banker som anses för stora för att misslyckas, eller så stora och sammankopplade att skattebetalarna ska behöva lösa ut dem om de får problem, för att inte riskera en ekonomisk härdsmälta.

Ett problem hon identifierat som en hämsko på utvecklingen: ‘hård’ lobbying från finansbranschen.

‘Att avsluta synsättet om too-big-to-fail måste prioriteras’, sade hon”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s