Stiglitz: Så kan klyftorna minskas

Ekonomipristagaren och Columbia-professorn Joseph Stiglitz ger i en färsk kolumn förslag på hur klyftorna kan minskas med hjälp av politiska åtgärder.

“Det finns ingen mirakelmedicin, men det finns en mängd strategier som skulle göra en skillnad. (…) Vi måste flytta fler människor ur fattigdom, stärka medelklassen, och stävja överdrifter i toppen.

De flesta politiska åtgärderna är bekanta: mer stöd till utbildning, inklusive förskola; öka minimilönen; förstärka grundavdraget på inkomst; ge mer röst åt arbetare på arbetsplatsen, bland annat genom fackföreningarna; mer effektiv tillämpning av lagar mot diskriminering; bättre bolagsstyrning, för att stävja missbruk av VD-löner; bättre regler för finanssektorn, för att inte bara begränsa otillbörlig marknadspåverkan och överdriven spekulation, utan även begränsa aggressiv utlåning och en utnyttjande kreditkortspraxis; bättre konkurrenslagar och bättre efterlevnad av de lagar som vi har; och ett rättvisare skattesystem – ett som inte belönar spekulanter eller de som utnyttjar offshore-skatteparadis med skattesatser lägre än för ärliga amerikaner som arbetar för att försörja sig.

Om vi ​​ska undvika att det skapas en ny plutokrati i landet, måste vi behålla ett bra system för arvs- och egendomsbeskattning, och se till att det är effektivt. Vi måste se till att alla som har potential att gå på college kan göra det, oavsett deras föräldrars inkomst – och utan att göra detta genom att ta förkrossande lån”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s