Första skrevsparken mot Pikettys “Capital”

Financial Times (FT) har producerat den första riktiga skrevsparken mot Thomas Pikettys bok “Capital in the 21st century”.

FT skriver att Pikettys data är “felaktiga”, innehåller “enkla fetfingerfel”, “suboptimala genomsnittsberäkningstekniker” och annat. Tidningen påstår att data i själva verket visar att klyftorna INTE har ökat i den rika världen under de senaste årtiondena.

Problemet är att Piketty är långt ifrån den första att påstå att klyftorna har ökat i den rika världen under de senaste årtiondena. Mängder av källor har visat samma sak tidigare. Det som är nytt i Pikettys bok är bland annat att han visar att förra gången kapital/inkomstkvoterna var så stora i Tyskland, Frankrike och Storbritannien som idag var innan Första Världskriget. Tyvärr har jag inte läst mer än en tredjedel av boken än, och den innehåller säkert mer nytt än så.

FT publicerar även Pikettys mycket artiga svar. Piketty ger inte FT rätt på en enda punkt, men han skriver att han har publicerat sina dataserier online just för att tillåta en öppen debatt om dem. De data vi har, skriver han, tyder på att klyftorna har ökat. Och:

“Of course, if the FT produces statistics and wealth rankings showing the opposite, I would be very interested to see these statistics, and I would be happy to change my conclusion! Please keep me posted”.

FT:s ekonomijournalisters meriter väger lätt jämfört med alla de ekonomer som har hyllat bokens och författarens datautgrävning. Det betyder inte att FT nödvändigtvis har fel, men deras begränsade kompetens, det faktum att deras hagelskott träffar mängder av tunga uppgiftslämnare, och det enkla forumet för deras anklagelse gör att anklagelsen saknar tyngd. Ligger det något i det de påstår lär vi få se en fortsättning av debatten – i akademiska böcker och peer-reviewade forskningsartiklar, och inte på rosafärgat tidningspapper.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s