Ekonomipristagare Shiller: Så kan vi förhindra ojämlikhetskatastrofen

Robert J Shiller är professor i nationalekonomi vid Yale-universitetet och fick 2013 års ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Han skriver i en färsk kolumn med titeln “Inequality disaster prevention” om Pikettys bok och kritiserar Pikettys förslag om kapitalskatter. Istället förespråkar professor Shiller en “ojämlikhetsförsäkring”:

“Min (bok)  förespråkar öppet innovativ vetenskaplig finans och försäkring, både privat och offentlig, för att minska ojämlikhet, genom att kvantitativt hantera alla de risker som bidrar till den. Och jag är mer optimistisk till min plan för att förhindra katastrofal ojämlikhet än Piketty är till sin.

Ojämlikhetsförsäkring skulle kräva att regeringar etablerar mycket långsiktiga planer på att göra inkomstskattesatser automatiskt högre för höginkomsttagare i framtiden om ojämlikhet förvärras avsevärt, utan någon förändring i skatt i övrigt. Jag kallade det ojämlikhetsförsäkring, eftersom, som alla försäkringar, tar den upp risker i förväg. Precis som man måste köpa brandförsäkring innan, och inte efter, ett hus brinner ner, måste vi ta itu med risken för ojämlikhet innan det blir mycket värre och skapar en kraftfull ny klass av berättigat rika människor som använder sin makt för att konsolidera sina vinster”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s